joi, 27 februarie 2014

Despre intradisciplinaritate

Definitie: intradisciplinaritatea este interconectarea conceptelor, abilitatilor dobandite in diferitele arii ale unei discipline astfel incat sa fie dezvoltate competente specifice. Accentul este pe ideile, conceptele complexe, interconectate, nu pe faptele izolate, superficiale dintr-o disciplina.

Cateva exemple concrete:
1) pentru a preda intradisciplinar limba romana sau o limba straina, profesorul integreaza ascultatul, vorbitul, scrisul, cititul, vizualizarea si reprezentarile. 
2) interconectarea cunostintelor din informatica biologica, botanica si imunologie intr-un studiu de caz propus studentilor de la Colegiul Carleton din Minnesota in 2005. Scopul studiului de caz a fost descoperirea unui vaccin pe baza de plante pentru preventia malariei in doua tari din Africa (studiul a avut la baza un caz real din 2004) (apud http://serc.carleton.edu/cismi/itl/intra_bio/index.html)




 

luni, 24 februarie 2014

De ce să zâmbești elevilor tăi?


Una dintre tehnicile cele mai simple și mai la îndemână de a atrage elevii către orele pe care le predați este zâmbetul dvs. Zâmbiți mai des și elevii dvs vor fi mai atenți și motivați la orele dvs.
De ce? Explicațiile psihologice le găsiți mai jos.

Cercetările realizate de către Marianne LaFrance și Marvin A. Hecht (1999)  au  condus la concluzia că zâmbetul este ”expresie a unei emoții pozitive, dar și ca obligație profesională. Profesorii, ca și vânzătorii la ivirea cumpărătorilor potențiali este bine să zâmbească. Zâmbind mereu, vor dobândi o față prietenoasă, ceea ce îi va ajuta în activitatea lor”.[1]

Extrapolând rezultatele unor cercetări realizate de - alungul timpului de Burke în 2001, Dabbs în 1997,  profesorul care zâmbește este evaluat de elevi ca fiind mai amabil, de treabă,  vor fi mai atrași de cursurile acestora.[2]




[1] Chelcea, Septimiu, Ivan, Loredana, Chelcea, Adina, 2005, Comunicarea nonverbală: gesturile și postura, Editura Comunicare.ro, București, p. 64
[2] Guéguen, Nicolas, Psihologia manipulării și a supunerii, 2007, Editura Polirom, București, pp. 269-270

Definirea profesorului eficient


Caracteristicile cumulate pentru descrierea profesorului eficient sunt:

·        abilități verbale, studii pedagogice, certificările profesionale, cunoașterea disciplinei pe care o predă, experiența la  catedră (Stronge, 2007)

·         bine pregătit, atitudine pozitivă, cerinţe mari de la elevii lor, creativi, corecţi, acceptă greşelile, dezvoltarea sentimentului de apartenență, contact uman, simţul umorului, acordă respect elevilor lor, iertători, plini de compasiune (Walker, 2008)

·         posesor al unor caracteristici personale de dorit, utilizarea metodelor eficiente, creator al unei atmosfere plăcute în clasă, posesor al unui repertoriu de competențe și capacitatea de decizie (Medley, 1979)